SPOMINSKI VEČER POSVEČEN PRIMARIJU JOŽETU FELCU

Datum dogodka: 
05/08/2015

Letos mineva pet let od smrti priznanega primorskega psihiatra, pisatelja ter dolgoletnega predstojnika in primarija idrijske psihiatrične bolnišnice Jožeta Felca. Psihiatrična bolnišnica Idrija je v spomin na njegovo bogato življenjsko pot organizirala spominski večer s predstavitvijo dokumentarnega filma “Moj čudoviti um”, scenarista in režiserja Mihe Čelarja.
V dokumentarnem filmu, v katerem se je avtor posvetil iskanju odgovora na vprašanje, kaj najbolj bistveno določa človeka, njegovo telo ali um,smo spoznavali življenjsko zgodbo primarija Jožeta Felca, ki je kljub bolezni 69 let živel polno, plodno in ustvarjalno življenje ter postal eden najvidnejših slovenskih psihiatrov, ki je sebi in svetu dokazal,da lahko tudi človek brez možnosti uporabe telesa razvije sposobnosti vrhunskega analitičnega uma in zdravniške empatije. Primarij Jože Felc je ves čas dela in življenja na »Griču« ostal zvest tudi bogatemu literarnemu ustvarjanju. V svojih literarnih delih je pisal predvsem o temah, s  katerimi se je srečeval pri svojem strokovnem delu -  duševnih in bivanjskih stiskah posameznikov, o ljudeh v svojem rodnem kraju in njihovih usodah, pomembni so njegovi dnevniški zapisi (Osamelci, Zaznave z griča). Bil je tudi eden izmed ustanoviteljev in glavni urednik idrijske oporečniške revije Kaplje, ki je izhajala med letoma 1966 in 1972.

Po ogledu dokumentarnega filma je sledila okrogla miza z gosti: dr. Markom Pišljarjem, strokovnim vodjem – predstojnikom Psihiatrične bolnišnice Idrija, prof. Tomažem Pavšičem, publicistom, kulturnim delavcem in idejnim pobudnikom revije Kaplje, prof. Jožetom Faganelom, direktorjem celjske Mohorjeve družbe in Miho Čelarjem, scenaristom in režiserjem dokumentarnega filma “Moj čudoviti um”. V pogovoru z moderatorko večera Sanjo Rejc so se ugledni gostje, vsak na svoj edinstven in oseben način, dotaknili življenjske poti prim. Jožeta Felca kot pisatelja, psihiatra, prijatelja in moža, predvsem pa kot velikega človeka, ki je postavljal mejnike slovenske psihiatrične stroke ter kot humanist in vrhunski strokovnjak pomembno zaznamoval strokovno delo Psihiatrične bolnišnice Idrija in družbe na sploh.

O bolnišnici

Ne spreglejte

PSIHIATRIČNA BOLNIŠNICA IDRIJA

Pot sv. Antona 49
5280 Idrija
Slovenija

Informacije

(od 6.00 do 22.00)

Pomoč v duševni stiski

(od 19.00 do 7.00)