Kdaj poiskati pomoč

Vsi ljudje se v življenju srečujemo z vzponi in padci, ki jih spremlja nihanje razpoloženja. Navadno pa postanemo zaskrbljeni, ko začnejo težave na duševnem področju negativno vplivati na naše delo, storilnost in odnose z drugimi. Podobno zaskrbljeni postanemo, ko takšne težave opazimo pri nam bližnji osebi.

Sprašujemo se: kdaj je pravi čas, da poiščemo strokovno pomoč?

Za večino težav na duševnem področju velja, da bodo hitreje in bolj uspešno zdravljene, če ustrezno pomoč poiščemo čim prej. Če pri sebi ali bližnji osebi prepoznavate znake duševne bolezni, se čim prej obrnite na svojega osebnega zdravnika ali pa se naročite na pregled v eno od psihiatričnih ambulant Psihiatrične bolnišnice Idrija. Napotnica za pregled ni potrebna.

V stiski se lahko obrnete tudi na svetovalce telefona "KLIC V DUŠEVNI STISKI", na telefonsko številko  (01) 520 99 00. Klic deluje v okviru Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana. Svetovalci Klica v duševni stiski so posebej usposobljeni za delo in pogovor z ljudmi, ki razmišljajo o samomoru. Na pomoč lahko pokličete ne glede na vzrok vaše stiske. Z razumevanjem bodo poslušali vašo pripoved, morda vam bo že to v olajšanje. Skupaj bodo poskusili poiskati poti iz vaših težav. Če boste potrebovali dodatno strokovno pomoč, vam jo bodo poiskali. Pokličete jih lahko vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj. Prav tako boste lahko prejeli tudi informacije, kam se še lahko obrnete po pomoč.

Poiščite strokovno pomoč, tudi če niste povsem prepričani, da gre za duševno bolezen.

 

Nujni primeri

Če situacijo, v kateri ste se znašli, ocenjujete kot brezizhodno ali morda celo razmišljate o samomoru, nemudoma poiščite pomoč. V primeru, da oseba iz vaše okolice razmišlja ali govori o samomoru ali ga je že poskusila izvesti, ne odlašajte niti za hip in takoj poiščite pomoč. Enako storite, če oseba iz vaše okolice ogroža življenje drugih.

V nujnih primerih obiščite dežurno psihiatrično ambulanto Psihiatrične bolnišnice Idrija, ki deluje neprekinjeno, 24 ur na dan, vse dni v letu. V primeru, da obisk naše ambulante ni mogoč, se obrnite na najbližjo službo nujne medicinske pomoči ali pokličite tel. št. 112.

O bolnišnici

Ne spreglejte

PSIHIATRIČNA BOLNIŠNICA IDRIJA

Pot sv. Antona 49
5280 Idrija
Slovenija

Informacije

(od 6.00 do 22.00)

Pomoč v duševni stiski

(od 19.00 do 7.00)