Psihoterapevtski oddelek - S4

Psihoterapevtski oddelek je namenjen zdravljenju oseb s psihotičnimi in nevrotičnimi motnjami. Oddelek odprtega, mešanega tipa ima 16 eno ali dvoposteljnih sob in lahko skupno sprejeme 26 pacientk in pacientov. Deluje po načelih terapevtske skupnosti in je sestavljen iz dveh skupin. V prvo skupino so vključene osebe s psihotičnimi, v drugo pa osebe z nevrotičnimi motnjami. Oddelek nudi tudi možnost dnevnega zdravljenja. Zdravljenje na oddelku je izrazito timsko. Zdravstveni tim je sestavljen iz zdravnikov specialistov psihiatrov - psihoterapevtov, diplomiranih medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov, delovne terapevtke, psihologinj in socialne delavke.

*V obdobju epidemije oziroma izvajanja ukrepov za zajezitev okužbe s SARS-CoV-2 je organizacija bolnišničnih oddelkov prilagojena in nekoliko spremenjena - oddelek trenutno ne deluje.

Vodja oddelka

Vladimir Milošević, dr. med., spec. psih.

Glavna medicinska sestra oddelka

Sabina Vihtelič, dipl. m. s.

Kakšne oblike terapevtskih dejavnosti izvajamo?

Na oddelku izvajamo individualno in skupinsko psihoterapijo. Skupinsko psihoterapijo s pacienti s psihotičnimi motnjami vodita psihiatra, skupinsko psihoterapijo s pacienti z nevrotičnimi motnjami pa psihologinji. Izvajamo tudi mesečne suportivne edukativne skupine s svojci, ki jih vodita diplomirana medicinska sestra in delovna terapevtka. Oddelek pacientom ponuja: program učenja relaksacijskih tehnik, predvsem učenje progresivne mišične relaksacije, možnost gibalne, likovne, oblikovalne ter muziko in biblioterapije, edukativne delavnice »Pot k dobremu počutju«, edukativne delavnice po načelih vedenjsko-kognitivne terapije na temo depresije, treninge asertivnosti, treninge učenja socialnih veščin, suportivno edukativno skupino za svojce pacientov s psihotičnimi motnjami, ambulantno skupinsko psihoterapevtsko obravnavo za paciente s psihotičnimi motnjami, ambulantno skupinsko psihoterapevtsko obravnavo za paciente z nevrotičnimi motnjami ter program obravnave kriznih intervencij.

Obiski

Obiske priporočamo vsak dan od ponedeljka do petka, razen v času terapevtskih dejavnosti.

Zasebni telefonski pogovori s pacientkami in pacienti so možni

vsak dan od ponedeljka do petka od 17.30 - 20.30, razen v času med 18.30 - 19.00

Informacije o zdravstvenem stanju pacientov posredujeta oddelčna zdravnika:

  • Danica Menard, dr. med., spec. psih. - vsak torek, sredo in četrtek od 11.00 - 12.00 ter vsak torek in četrtek od 14.00 - 15.00, T: 05 37 34 468 ali 05 37 34 434.
  • Vladimir Milošević, dr. med., spec. psih. - vsak torek, sredo in petek (razen drugega petka v mesecu) od 13.00 - 13.30, T: 05 37 34 466

Oseben pogovor z zdravniki je možen po predhodnem dogovoru.

O bolnišnici

Ne spreglejte

PSIHIATRIČNA BOLNIŠNICA IDRIJA

Pot sv. Antona 49
5280 Idrija
Slovenija

Informacije

(od 6.00 do 22.00)

Pomoč v duševni stiski

(od 19.00 do 7.00)