PREMAGAJMO STRES V DELOVNEM OKOLJU

Datum dogodka: 
12/15/2012

V Psihiatrični bolnišnici Idrija je danes potekal klinični večer Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Ljubljana

Dogodek je bil tokrat posvečen stresu in vplivu stresa na življenje in poklicno delo. Po uvodnih nagovorih predsednice društva Đurđe Sima, direktorja bolnišnice Bogdana Tušarja in predstojnika bolnišnice mag. Marka Pišlarja je zbrane nagovorila univ. dipl. psih. Špela Hvalec, zaposlena v Psihiatrični bolnišnici Idrija. V predavanju z naslovom »Pozitivni in negativni učinki stresa« je stres opisala kot reakcijo organizma na stresor. Poudarila je, da akutni stresor vpliva na organizem kratkoročno, kronični pa dolgoročno. Predavateljica je ob tem zastavila vprašanje: »Kolikokrat (dnevno) uporabljam besedo stres? Jo zasledim v besednjaku svojih najbližjih«?

V nadaljevanju je predstavila zunanje in notranje stresorje ter izpostavila posamezne pomembne stresorje, ki vplivajo na naše življenje. Nadaljevala je s podrobno razlago zakonitosti mehanizma stresa, posledicami negativnega in kroničnega stresa ter poslušalce povabila k aktivnemu sodelovanju s prepoznavanjem reakcij  (stresnih odgovorov) vsakega posameznika. Predstavila je aktualno temo sindroma izgorelosti in podala nekaj praktičnih nasvetov, kako se z njim spoprijemati.

Druga predavateljica, univ. dipl. psih. Alenka Rebula, je v prispevku z naslovom »Moč bližine« skozi subtilno predavanje, podkrepljeno s  primeri  iz lastnega življenja in dela učiteljice, ki ga opravlja, približala odprtost, izražanje in poslušanje v  medosebnih odnosih, brez katerih se v njih slej ko prej odtujimo. Udeleženci so se dotaknili odnosa do pacientov ter podrejenih in nadrejenih sodelavcev v službenem okolju.

Tretja predavateljica, višja med. sestra Barbara Možgan iz Psihiatrične klinike Ljubljana, je spregovorila o samopodobi medicinske sestre, ki dela v psihiatriji. Osredotočila se je na pojem samopodobe, ga povezala s podobo medicinske sestre v klinični praksi ter izsledki raziskav o poklicni identiteti in samopodobi medicinskih sester v Sloveniji. Izpostavila je eno večjih študij, ki jo je izvedla mag. Andreja Kvas,  v kateri je raziskovala vpliv identitete in samopodobe na karierni razvoj medicinskih sester v Sloveniji.

O bolnišnici

Ne spreglejte

PSIHIATRIČNA BOLNIŠNICA IDRIJA

Pot sv. Antona 49
5280 Idrija
Slovenija

Informacije

(od 6.00 do 22.00)

Pomoč v duševni stiski

(od 19.00 do 7.00)