Z mozaiki polepšali osrednji park bolnišnice

MOZAIK (gr. Museios) je umetniško delo ali podoba, sestavljena iz majhnih barvnih koščkov. Izdelani so lahko iz različnih materialov. Naš mozaik je npr. sestavljen in ostankov keramičnih ploščic. Koščki so edinstveni, vsi so različni, tako kot smo si različni tudi ljudje. Ideja za izdelavo prve takšne mize je prišla s strani pacientke psihoterapevtskega oddelka in delovne terapevtke. prvi ideji je sledila še druga. Prva izdelana, t.i. " miza pod lipco", je nastajala v poletnih mesecih s skupino pacientov. Na njej je vtkana idrijska čipka, ki poteka po dolžini mize. Ob robu so listi lipe, ki so padli z drevesa nad mizo. Ob strani je logotip bolnišnice: SPES, AMOR, LIBERTAS - z letnico nastanka mozaika in oddelkom, ki ga je ustvarjal. Barve se prelivajo od temno rumene, prek svetlejše do oranžne. Barve ponazarjajo sonce, zdravje, veselje v nov dan in življenje.
 

Druga miza "ob vodnjaku" pa je nastajala ob izteku poletja z drugo skupino pacientov. Na njej je predstavljen logotip psihoterapevtskega oddelka -  okrogla miza z barvnimi stoli, ki je oblikovan estetsko in simbolizira sedenje v krogu, kar je značilnost skupinske psihoterapije. Na vsaki strani sta lipova lista v obliki idrijske čipke. Ob strani je izpisana letnica nastanka in oddelek.
 

Kreativne aktivnosti so način terapevtskega dela, s katerim odpremo pot  zaprtim kanalom komunikacije.  V obeh primerih so paciente močno povezale. Med delom so se družili, klepetali, se smejali pa tudi jokali, si dajali podporo drug drugemu in delili nasvete. Obe mizi imata sedaj lepšo podobo in oddajata pozitivnost. Kljub različnim težavam, ki so paciente družile, so vanju s koščki polagali svojo energijo, dobro voljo in polno smeha ob veselih zgodbicah.

O bolnišnici

Ne spreglejte

PSIHIATRIČNA BOLNIŠNICA IDRIJA

Pot sv. Antona 49
5280 Idrija
Slovenija

Informacije

(od 6.00 do 22.00)

Pomoč v duševni stiski

(od 19.00 do 7.00)