In memoriam: Ismet Mujabašić (1950 - 2021)

V četrtek smo se na pokopališču v Idriji poslovili od sodelavca in prijatelja dr. Ismeta Mujabašića. Rodil se je v Tuzli 3.9.1950. Študij medicine je zaključil v Sarajevu, fakulteti z visokim strokovnim statusom v tedanji Jugoslaviji. Kulturna in nacionalna širina mesta je oblikovalo tudi intelektualno podobo mladega zdravnika. Odlikovala ga je odprtost do drugače mislečih, bil je širokega srca, zaupljiv sogovornik. Ismet je skupaj z ženo Milado Pavlović po diplomi poiskal novo službeno priložnost v Sloveniji in se odločil tu zgraditi svoj dom. Prvo zaposlitev sta dobila v Zdravstvenem domu v Kočevju, po razpisu prostih delovnih mest v Psihiatrični bolnišnici v Idriji pa sta sprejela nov izziv ter prišla v službo 9.1.1980. v tedaj že uveljavljeno bolnišnico v rudarskem mestu, bolj poznanem po redki in skrivnostni tekoči kovini – živem srebru. Čeprav manjše mesto, pa je nov dom v Idriji morda Ismetu zaradi svoje intelektualne razsežnosti in petstoletne industrijske tradicije in številnih, ki so poiskali priložnost v razvijajočem mestu, bil bolj podoben velikemu mestu v Bosni, ki je združevalo tri narode.

Kot dober sodelavec, empatičen do bolnikov, se je odlično vključil v delo bolnišničnih oddelkov in začel s specializacijo psihiatrije. Pritegnile so ga skrivnostne globine človeške duše. Kot zdravnik je želel pomagati ljudem, ki jim je bolezen okrnila duševno zdravje. Službo je jemal v najbolj žlahtnem pomenu besede in jo je vedno opravljal z vsem srcem in vdanostjo, nazadnje navkljub bolezni do zadnjih moči. Bolezen je koncem devetdestih let brezkompromisno obremenila Ismetovo zdravje. Moral je prekiniti specializacijo, pozneje pa se je posvetil zdravniškemu delu na oddelku za podaljšano zdravljenje in vnašal v zdravljenje pacientov ustrezno strokovno podporo in široko socialno razsežnost. Znano je bilo, da je kolega Ismet stalno spremljal napredek na področju psihiatrije in imel v domači knjižnici vedno nekaj sodobnih strokovnih knjig. V septembru leta 2000 se je po nenadni in težki bolezni upokojil. Navkljub težki invalidnosti se je s trdno voljo, neverjetno borbenostjo in zaupanjem gibalno rehabilitiral. V zadnjih letih je ob vdani in skrbni podpori sodelavk Centra za socialno delo Idrija uspel biti samostojen. Življenje mu je namreč prinašalo vedno znova preizkušnje. Po daljši bolezni se je pred leti nepričakovano poslovil sin, v zadnjih letih pa sta se zakonca odločila za vsak svojo življenjsko pot. Ismet je ob družini in strokovnem delu razširjal svoj pogled na življenje s poglobljeno duhovno širino. Zaupal je skrivnostim življenja in med njimi sprejemal tudi tiste, težje postaje, zaznamovane s trpljenjem in lastno boleznijo.

Ismet Mujabašić je štiri desetletja živel v Idriji, sprejet je bil med sodelavci in someščani. Spoštovanemu in dragemu Ismetu smo iskreno in globoko hvaležni za plemenito življenje in vse, kar je svojim dragim ter širši skupnosti v svojem življenju dobrega naredil. Živel bo v naših srcih in nepozabnem, blagem spominu.

Idrija, 16.12.2021 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Marko Pišljar

O bolnišnici

Ne spreglejte

PSIHIATRIČNA BOLNIŠNICA IDRIJA

Pot sv. Antona 49
5280 Idrija
Slovenija

Informacije

(od 6.00 do 22.00)

Pomoč v duševni stiski

(od 19.00 do 7.00)