ZDRAVLJENJE IN POMOČ > KATERE BOLEZNI ZDRAVIMO? > DEPRESIJA

Kontakt:

Psihiatrična bolnišnica Idrija

Pot sv. Antona 49, 5280 Idrija

Informacije:
(od 6.00 do 22.00):
T:
(0)5 37 34 400
F:
(0)5 37 73 651
E:
psihiatrija@pb-idrija.si

Pomoč v duševni stiski:
(od 19.00 do 7.00)
T:
(0)1 520 99 00

Depresija

Depresija je bolezen, motnja v delovanju možganov, ki se kaže na različne načine, vselej pa vpliva na človeka v celoti: na njegovo razpoloženje, počutje, mišljenje in vedenje. Vpliva na to, kaj človek misli o sebi in svojem življenju, kaj čuti in kako doživlja svet okrog sebe, vpliva na njegov spanec, tek in telesna občutja. Depresija ni le prehodna slaba volja ali bežno žalostno razpoloženje. Prav tako ni posledica človekove šibkosti, zato je ni mogoče premagati le z močno željo in voljo. Depresivni ljudje sami sebe ne morejo prisiliti, da bi se počutili bolje. Zanje je značilno, da močno občutijo posamezne znake in mučnost depresije, medtem ko drugi ljudje teh znakov pri njih skorajda ne opazijo. Tudi zdravnik večine znakov, s katerimi se kaže depresija, z običajnimi preiskavami ne more odkriti.

Kako pogosta je depresija?

Depresija je ena najpogostejših čustvenih motenj. Pri najmanj 20 % ljudi se depresija pojavi vsaj enkrat v življenju, z njo pa se redno srečuje kar 10 % ljudi. Za depresijo lahko zboli kdorkoli, ne glede na starost, spol, izobrazbo in družbeni status.

Zakaj je zdravljenje depresije pomembno?

Brez ustreznega zdravljenja lahko simptomi depresije trajajo tedne, mesece ali leta, lahko postanejo kronični in so sčasoma še izrazitejši, to pa lahko skrajno negativno vpliva na psihično in telesno počutje ter prizadetost posameznika. Pomembno je, da človek ob pojavu simptomov depresije čim prej obišče zdravnika. Z ustreznim zdravljenjem lahko večina pacientov depresijo premaga in znova uživa v vsakdanjem življenju.

Kako živeti z depresivno motnjo?

Depresija je bolezen. Pacient in njegovi svojci se morajo zavedati, da se razpoloženje pri zdravljenju depresije izboljšuje postopoma in je za ozdravitev potreben čas. Pomembno je, da pacient čim prej poišče strokovno pomoč in zaupa svoje težave osebnemu zdravniku, psihiatru ali psihologu. Priporočljivo je, da se z najbližjimi pogovarja tudi o neprijetnih občutkih, morebitnih samomorilnih mislih ter svoji družini in prijateljem dovoli, da mu pomagajo.

Za osebo, ki se sooči z depresijo, je pomembno, da si zastavlja uresničljive cilje in velike naloge razdeli na manjše, da bi tako ponovno občutila uspeh in zadovoljstvo. Izdela naj si načrt dela za vsak dan posebej. Prične naj se ukvarjati z dejavnostmi, ki ji prinašajo veselje.

Pomembno je tudi, da človek z depresijo premaga željo po umiku v samoto in sprejme povabila prijateljev ali družine ter se postopno spet vključuje v družabno življenje. V obdobju depresije in zdravljenja bolezni je priporočljivo, da odloži pomembne odločitve (npr. menjavo delovnega mesta, poroko ali ločitev). Preden se odloči za veliko spremembo v svojem življenju, je dobro, če se človek z depresijo o tem pogovori z nekom, ki ga dobro pozna in ima objektivno sliko o njegovem zdravstvenem stanju.

Za osebo z depresijo je pomembna tudi skrb za zdravo življenje, predvsem zdravo prehrano in redno telesno dejavnost. K hitrejši ozdravitvi pripomoreta omejitev vnosa kofeina ter izogibanje alkoholu in drogam. Velikega pomena je tudi stalna skrb za dober spanec. Človek z depresijo se namreč pogosto prebuja prezgodaj ali pa sredi noči in ne more več zaspati, kar negativno vpliva na njegovo razpoloženje in funkcionalnost.

Zakaj depresija nastane?

Na nastanek depresije vpliva troje dejavnikov: prirojene in pridobljene lastnosti ter življenjske okoliščine. Če je kdo v naši družini že zbolel za depresijo, je verjetnost, da se bo to zgodilo tudi nam, večja. Pomembno vlogo pri pojavu depresije imajo tudi človekove osebnostne lastnosti. Bolj ranljivi so ljudje, ki ne zaupajo vase in svoje sposobnosti ter nase in na svet okoli sebe gledajo s pesimizmom.

Depresijo lahko sprožijo tudi različne življenjske obremenitve (npr. kronična bolezen, denarne težave, težave v medosebnih in družinskih odnosih) ali pa nenadni dogodki (npr. izguba drage osebe, izguba službe, upokojitev).

Kako diagnosticiramo depresijo?

Prvi korak za ustrezno zdravljenje depresije je obisk pri zdravniku, ki s pregledom, pogovorom in laboratorijskimi preiskavami izključi morebitno telesno bolezen, saj lahko nekatere bolezni, kot so hujše okužbe, povzročijo podobne simptome kot depresija. Postavitev diagnoze temelji na prisotnosti in opredelitvi simptomov depresije. Zdravnik se s pacientom pogovori o tem, kdaj so se simptomi pojavili, koliko časa trajajo, kako resni so, ali so se pojavili že kdaj prej in, če so se, ali so bili zdravljeni in s čim. Zdravnik pacienta vpraša tudi, ali uživa alkohol ali droge in ali so pri njem prisotne misli o smrti in samomoru. Zanima ga, če je za depresijo že zbolel kdo od družinskih članov, ali je bila le-ta zdravljena, katera zdravila so bila predpisana in katera so bila učinkovita. Po potrebi osebni zdravnik pacienta napoti na nadaljnje preglede k psihiatru ali psihologu.

Kako prepoznamo depresijo?

Simptomi depresije so:

 • žalost, tesnoba in občutek praznine,
 • pesimizem in obup,
 • občutki krivde, manjvrednosti, nemoči,
 • zmanjšano zanimanje za prijetne dejavnosti, hobije in stvari, pri katerih je pacient dotlej užival, tudi zmanjšano zanimanje za spolnost,
 • pomanjkanje energije, utrudljivost, upočasnjenost,
 • nemir in razdražljivost,
 • motnje spanja – nespečnost, zgodnje jutranje prebujanje ali pretirano spanje,
 • motnje hranjenja – izguba teka in znižanje telesne teže ali pretiran vnos hrane in dvig telesne teže,
 • impotenca pri moških ter frigidnost pri ženskah,
 • telesne težave, ki ne reagirajo na zdravljenje (npr. prebavne motnje, glavobol in druge kronične bolečine),
 • motnje koncentracije in spomina,
 • misli o smrti in samomoru ali celo poskusi samomora.

Pri vsakem pacientu vsi simptomi depresije niso vedno izraziti. Nekateri jih imajo samo nekaj, drugi več. S časom se  izraženost in globina simptomov tudi pri istem pacientu spreminjata.

Kako zdravimo depresijo?

Za zdravljenje depresije je danes na voljo veliko zdravil, antidepresivov, in psihoterapevtskih tehnik. Pri nekaterih osebah z lažjimi oblikami bolezni morda zadostuje psihoterapija, čeprav so tudi za te oblike depresij učinkoviti antidepresivi. Osebam z zmerno hudimi in hudimi oblikami depresije najučinkoviteje pomagajo antidepresivi, pri večini pa se najbolje obnese kombinirano zdravljenje. Z zdravili je mogoče relativno hitro doseči izboljšanje simptomov, psihoterapija pa pacientom pomaga, da se naučijo bolj učinkovitih načinov ravnanja in da se lažje spopadajo s težavami v življenju, vključno z depresijo.