50 LET DELOVNE TERAPIJE

Kontakt:

Psihiatrična bolnišnica Idrija

Pot sv. Antona 49, 5280 Idrija

Informacije:
(od 6.00 do 22.00):
T:
(0)5 37 34 400
F:
(0)5 37 73 651
E:
psihiatrija@pb-idrija.si

Pomoč v duševni stiski:
(od 19.00 do 7.00)
T:
(0)1 520 99 00

50 LET DELOVNE TERAPIJE

11.3.2013

V teh dneh mineva 50 let od ustanovitve oddelka za delovno terapijo v Psihiatrični bolnišnici Idrija. Psihiatrična bolnišnica Idrija ob tej priložnosti pripravlja več dogodkov. Slavnostna prireditev bo potekala v torek, 12. marca 2013, ob 16.30 uri, v dvorani delovne terapije. Med 11. in 14. marcem se bodo v počastitev obletnice zvrstili še nastop Plesnega kluba Idrija, ustvarjalne delavnice in dogodki v okviru 24. Maksovega spominskega šahovskega tedna. Med 11. in 22. marcem bosta v prostorih delovne terapije odprti fotografska razstava Jasmine Hasković: PSI TERAPEVTI in razstava izdelkov delovne terapije.

Nekdanji delovni kabineti, ki so bili v Psihiatrični bolnišnici Idrija ustanovljeni 9. marca 1963, so bili namenjeni tkalstvu, ženskim ročnim delom, kovinarstvu, kovaštvu in kleparstvu, likovnim dejavnostim, keramiki, obdelovanju lesa in tepiharstvu. Organizirana je bila terapevtska kuhinja, prostor za trening osebne higiene in urejenosti ter slikarski atelje. Današnji moderno opremljeni terapevtski prostori, ki so bili popolnoma prenovljeni leta 2010, so namenjeni dnevnim aktivnostim, aktivnostim prostega časa ter delu in produktivnim aktivnostim. Pacientom so na voljo: prostor za gospodinjske aktivnosti, terapevtska kuhinja, prostor za fitnes, prostor za likovne aktivnosti, prostor za keramiko in modelarske aktivnosti, leposlovna knjižnica, prostor za računalniške aktivnosti, večnamenska dvorana in drugi prostori.

Delovni terapevti Psihiatrične bolnišnice Idrija nadaljujejo s tradicionalnimi prireditvami, ki so jih začeli njihovi predhodniki. To so: Maksov spominski šahovski teden, ki bo letos 24. po vrsti, slikarski ex-tempore za paciente vseh Psihiatričnih bolnišnic Slovenije, ki bo letos 18. po vrsti, ter kulturno-športni teden, ki bo letos jubilejni 40. po vrsti. Psihiatrična bolnišnica Idrija že 44. leto izdaja bolnišnično glasilo Mozaik. Prihodnje leto bo obeležila 40-letnico ustanovitve Združenja terapevtskih skupnosti, humanitarnega društva, ki združuje paciente, zaposlene in druge prostovoljce ter dopolnjuje terapevtske programe v bolnišnici z organizacijo delovnih, kulturnih, športnih, zabavnih in rekreativnih dejavnosti.

V lanskem letu je delovna terapija v Psihiatrični bolnišnici Idrija, ki jo vodi diplomirana delovna terapevtka Darja Poljanec, dodala nekaj novih terapevtskih aktivnosti: na oddelku za starostnike je bila uvedena terapija s pomočjo psa, oddelek za podaljšano zdravljenje je pričel z urejanjem opuščenega terapevtskega vrta, izvedene so bile tudi mesečne ustvarjalne delavnice pod vodstvom florista. Leto prej pa je bilo v okviru ustvarjalnih aktivnosti dodanih nekaj novih terapevtskih tehnik: izdelava nakita iz fimo mase, mozaikov iz keramike in sobnih copatov iz filca.

Delovno-terapevtske obravnave so v današnjem času bolj kot v preteklosti usmerjene k posamezniku. Večji poudarek je namenjen temu, kar pacient želi, hoče in kar svojci in okolje od njega pričakujejo. Zato je več t. i. ocenjevanja, pri katerem se uporabljajo razni standardizirani in nestandardizirani delovno-terapevtski testi. Več je tudi dokumentiranja.

Obravnava oseb s težavami v duševnem zdravju je celostna, zato je delovna terapevtka Psihiatrične bolnišnice Idrija vključena tudi v multidisciplinarni tim psihiatričnega zdravljenja v skupnosti.