40 KULTURNO-ŠPORTNI TEDEN ODPIRA SVOJA VRATA

Kontakt:

Psihiatrična bolnišnica Idrija

Pot sv. Antona 49, 5280 Idrija

Informacije:
(od 6.00 do 22.00):
T:
(0)5 37 34 400
F:
(0)5 37 73 651
E:
psihiatrija@pb-idrija.si

Pomoč v duševni stiski:
(od 19.00 do 7.00)
T:
(0)1 520 99 00

40 KULTURNO-ŠPORTNI TEDEN ODPIRA SVOJA VRATA

23.9.2013

Z imenovanjem prim. Jožeta Felca na mesto predstojnika bolnišnice v mesecu maju leta 1973 je v bolnišnici zavel nov ustvarjalni nemir. Vsakodnevni jutranji timski pogovori z njim so porajali nove ideje in nova spoznanja ter udejanjali nove izvirne oblike dela. V okviru službe delovne terapije se je oblikovala nova mlada skupina delovnih terapevtov, enota je dobila novega vodjo, spomladi pa se je v sodelovanju s tovarno ETA iz Cerknega v bolnišnici pričelo z izvajanjem industrijske delovne rehabilitacije. 25. maja istega leta je bilo v bolnišnici ustanovljeno Združenje terapevtskih skupnosti.

 Delovni terapevti so intenzivno iskali načine in modele, kako bolnike čim bolj pritegniti v aktivno udeležbo v najrazličnejše potrebne dejavnosti, jih vzpodbujali k medsebojnemu povezovanju in pomoči in jim usmerjati pogled v čas po zdravljenju med domačimi. Rodila  se je ideja o organiziranju novega večdnevnega terapevtskega dogodka s kulturnimi, rekreativnimi, športnimi in družabnimi vsebinami v kateri bi aktivno povezali in pritegnili k sodelovanju bolnike, zaposlene v bolnišnici, sosede, meščane Idrije ter povabljene goste.

 V mesecu septembru pred štiridesetimi leti je bil v bolnišnici organiziran prvi Kulturno-športni teden, ki je vključeval 10 dogodkov predvsem tekmovalne narave. V tistem času ni nihče pričakoval, da bo prireditev z leti naletela na tako velik posluh in odziv ljudi in jo bodo delovni terapevti skupaj s sodelavci pripravljali, razvijali in bogatili vsako leto, in da bo postala prireditev z najdaljšo tradicijo v Idriji. Zavidanja vreden podvig, ki bi bil  vsakemu organizatorju v ponos, udeležencem pa v zadovoljstvo.

 Letos je pred nami že štirideseta ponovitev, za katero smo prepričani, da bo vsebinsko bogata, na visokem organizacijskem nivoju in vsem v zadovoljstvo. Želimo, da bo tako kot leta poprej prireditev izzvenela v duhu pripravljenosti in sodelovanja vseh, v veliki meri spoštovanja, solidarnosti in medsebojnega razumevanja, spodbujanja in pomoči, da bi ob zaključku vsi izšli boljši, bogatejši, bolj povezani in zadovoljnejši.

 Donatorji letošnjega dogodka so: Adriatic Slovenica, Ascom, Ydria Motors, Lundbeck Pharma, Com-com, Mercator, Antonijev rov, Akvarij M, Komunala Idrija, Nova KBM, Zavarovalno zastopstvo Aleksander Paglavec, Turistična agencija Nova, Servis Svežina, Hotel Cerkno, Ika Žiri, Telekom Slovenije, Debitel, Pošta Slovenije, Elektro Primorska in Avrigo. Zahvaljujemo se vsem donatorjem, s pomočjo katerih bomo lažje izpeljali in obogatili naš program.